Z początkiem 2024 roku marka biżuteryjna Tous dokonała odnowienia certyfikacji nadanej w ramach Responsible Jewellery Council (RJC) – organizacji ustanawiającej standardy etycznych praktyk biznesowych oraz odpowiedzialnego łańcucha dostaw w branży jubilerskiej i zegarmistrzowskiej na skalę globalną.
Pomyślne przejście przez proces audytu potwierdziło kompleksowe zaangażowanie marki w zrównoważony rozwój.
Certyfikat RJC, ponownie przyznany Tous, potwierdza konsekwentne zaangażowanie marki w strategię zrównoważonego rozwoju oraz zapowiada intensyfikację jej zobowiązań, obejmujących trzy kluczowe obszary: ludzie, planeta, rzemiosło.
Certyfikat RJC uznaje zaangażowanie firmy w zrównoważony rozwój, etykę biznesu ochronę środowiska, praw człowieka i transparentność korporacyjną. Warunkiem certyfikacji jest implementacja wytycznych w obszarze zrównoważonego rozwoju ustalonych przez RJC, będącego członkiem ISEAL Alliance. Audyt obejmował przegląd wielu procesów, m.in. w zakresie odpowiedzialnych łańcuchów dostaw, produkcji, praw człowieka, warunków pracy, zdrowia i bezpieczeństwa w miejscu pracy, zgodności z lokalnymi wymogami i dotyczącymi operowania metalami szlachetnymi oraz odpowiedzialnych praktyk w pozyskiwaniu surowców.
– W Tous robimy wszystko, aby cele stały się rzeczywistością. Dlatego jesteśmy bardzo zaangażowani w zrównoważony rozwój i wdrażamy strategię, która umożliwia nam podążanie tą drogą. W tym kontekście odnowienie certyfikatu RJC, jednej z najbardziej prestiżowych instytucji w branży, jest powodem do świętowania i mobilizuje nas do dalszej pracy, abyśmy byli wzorem jako firma, która stosuje odpowiedzialne praktyki biznesowe – mówi Rosa Tous, Corporate Vice-Chairwoman oraz Reach and Relevance Officer w Tous.
Zrównoważony rozwój stanowi kluczowy element dla Tous, jako firmy rodzinnej, która przyjmuje przyszłościowe podejście do budowy dziedzictwa. Firma w pełni angażuje się w Cele Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) zdefiniowane przez Agendę 2030 ONZ, opierając się na trzech filarach: ludziach, planecie i rzemiośle.
Comments 1