Grupa Apsys rozpoczyna proces rewitalizacji nabytej właśnie od Kupców Dominikańskich Hali Targowej w Gdańsku. Całkowity koszt inwestycji wyniesie 141 milionów złotych. Rewitalizacja obiektu będzie realizowana z zastosowaniem ekologicznych rozwiązań, przy jednoczesnym poszanowaniu jego historycznego charakteru.
– To wyjątkowa inwestycja, prowadzona z najwyższym poszanowaniem dla historii i charakteru tego miejsca. Tworzymy nowy rozdział w historii Hali Targowej, która połączy tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami. Naszym celem jest stworzenie przestrzeni, która będzie centrum kulinarnym i kulturalnym, a zarazem zachowa handlowy charakter tego miejsca – mówi Benoît Charles, prezes Apsys Polska.
Grupa Apsys za pośrednictwem spółki celowej HAGAP, podpisała finalną umowę kupna Hali Targowej w Gdańsku od Kupców Dominikańskich. Przekazanie nieruchomości nastąpiło 2 stycznia 2025 r., a inwestor rozpoczyna proces rewitalizacji, który potrwa półtora roku.
Proces rewitalizacji będzie realizowany zgodnie z wytycznymi Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i we współpracy z Muzeum Archeologicznym w Gdańsku. Na terenie nieruchomości znajdą się stanowiska badań archeologicznych, prowadzonych przez Muzeum Archeologiczne w Gdańsku.
Zrównoważona przyszłość
Rewitalizacja Hali Targowej będzie realizowana z zastosowaniem ekologicznych rozwiązań, przy jednoczesnym poszanowaniu jej historycznego charakteru. Budynek zostanie wyposażony w systemy energooszczędnej wentylacji, oświetlenia oraz 4 windy zarządzane przez zaawansowany system BMS (Building Management System).
System grzewczo-chłodniczy oparty zostanie na ekologicznych pompach ciepła. Wykorzystane zostaną niskoemisyjne materiały wykończeniowe, certyfikowane drewno oraz meble wykonane przez lokalną firmę Migaloo z materiałów pochodzących z recyklingu pozostałych po remoncie Hali. W punktach gastronomicznych zastosowane zostaną naczynia wielokrotnego użytku.
Nowa funkcjonalność i odnowiona historia
Hala Targowa stanie się centrum gastronomicznym z bogatą ofertą kulturalną. Na najwyższym poziomie znajdą się cztery eleganckie restauracje z obsługą kelnerską, a na parterze powstanie food-hall z kuchnią międzynarodową. Tradycyjna funkcja handlowa zostanie zachowana na poziomie -1, gdzie będzie można kupić świeże produkty spożywcze. Po remoncie, na teren zewnętrznego Rynku Zielonego powrócą stoiska z warzywami, owocami i kwiatami.
Poza codziennymi zakupami i wyjątkowymi doświadczeniami kulinarnymi, oferta zrewitalizowanej Hali zostanie wzbogacona o programy kulturalne stworzone z myślą o zróżnicowanych potrzebach społecznych.
Wnętrze Hali przejdzie gruntowną rewitalizację, podkreślającą oryginalną konstrukcję budynku i eksponującą elementy historyczne, w tym pozostałości po XII wiecznym kościele romańskim. Projekt wnętrza przygotowała firma Boris Kudlička with Partners, znana z projektów wnętrz obiektów kulturalnych, takich jak opery i teatry, oraz przestrzeni publicznych w Polsce i za granicą. Boris Kudlička, założyciel pracowni, ma na swoim koncie realizacje dla Teatru Wielkiego – Opery Narodowej w Warszawie, a także współpracę przy międzynarodowych produkcjach scenograficznych.
Generalnym wykonawcą przedsięwzięcia jest firma FineTech Construction specjalizująca się w pracy z obiektami zabytkowymi. Wcześniej spółka ta realizowała m.in. prace rewitalizacyjne warszawskich kompleksów Bohema i Strefa Praga.